کد مطلب:383 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:286

احکام مالی که انسان آن را پیدا می کند
2564 مالی كه انسان پیدا می كند اگر نشانه ای نداشته باشد كه به واسطه آن صاحبش معلوم شود احتیاط واجب آن است كه از طرف صاحبش صدقه بدهد.



2565 اگر مالی پیدا كند كه نشانه دارد و قیمت آن از 6/12 نخود نقره سكه دار كمتر است، چنانچه صاحب آن معلوم باشد و انسان نداند راضی است یا نه،نمی تواند بدون اجازه او بردارد، و اگر صاحب آن معلوم نباشد، می تواند به قصد این كه ملك خودش شود بردارد، و در این صورت اگر تلف شود، نباید عوض آن را بدهد، بلكه اگر قصد ملك شدن هم نكرده و بدون تقصیر او تلف شود، دادن عوض بر او واجب نیست.



2566 هرگاه چیزی كه پیدا كرده نشانه ای دارد كه به واسطه آن می تواند صاحبش را پیدا كند اگر چه صاحب آن كافری باشد كه در امان مسلمانان است در صورتی كه قیمت آن چیز به 6/12 نخود نقره سكه دار برسد باید اعلان كند و چنانچه از روزی كه آن را پیدا كرده تا یك هفته هر روزی و بعد تا یك سال هفته ای یك مرتبه در محل اجتماع مردم اعلان كند كافی است.



2567 اگر انسان خودش نخواهد اعلان كند، می تواند به كسی كه اطمینان دارد بگوید از طرف او اعلان نماید.



2568 اگر تا یك سال اعلان كند و صاحب مال پیدا نشود می تواند آن را برای خود بردارد به قصد این كه هر وقت صاحبش پیدا شد به او بدهد ولی احتیاط مستحب آن است كه از طرف صاحبش صدقه بدهد.



2569 اگر بعد از آن كه یك سال اعلان كرد و صاحب مال پیدا نشد، مال را برای صاحبش نگهداری كند و از بین برود، چنانچه در نگهداری آن كوتاهی نكرده و تعدی یعنی زیاده روی هم ننموده، ضامن نیست، ولی اگر از طرف صاحبش صدقه داده باشد یا برای خود برداشته باشد، در هر صورت ضامن است.



2570 كسی كه مالی را پیدا كرده اگر عمدا به دستوری كه گفته شد اعلان نكند، گذشته از این كه معصیت كرده، باز هم واجب است اعلان كند.



2571 اگر بچه نابالغ چیزی پیدا كند، ولی او باید اعلان نماید.



2572 اگر انسان در بین سالی كه اعلان می كند از پیدا شدن صاحب مال ناامید شود، احتیاط واجب آن است كه آن را صدقه بدهد.



2573 اگر در بین سالی كه اعلان می كند، مال از بین برود، چنانچه در نگهداری آن كوتاهی كرده یا تعدی یعنی زیاده روی كرده باشد، باید عوض آن را به صاحبش بدهد، و اگر كوتاهی نكرده و زیاده روی هم ننموده، چیزی بر او واجب نیست.



2574 اگر مالی را كه نشانه دارد و قیمت آن به 6/12 نخود نقره سكه دار می رسد در جایی پیدا كند كه معلوم است به واسطه اعلان صاحب آن پیدا نمی شود، می تواند در روز اول آن را از طرف صاحبش صدقه بدهد و چنانچه صاحبش پیدا شود و به صدقه دادن راضی نشود، باید عوض آن را به او بدهد و ثواب صدقه ای كه داده، مال خود او است.



2575 اگر چیزی را پیدا كند و به خیال این كه مال خود اواست بردارد، بعد بفهمد مال خودش نبوده، باید تا یك سال اعلان نماید.



2576 لازم نیست موقع اعلان جنس چیزی را كه پیدا كرده بگوید بلكه همین قدر كه بگوید چیزی پیدا كرده ام، كافی است.



2577 اگر كسی چیزی را پیدا كند و دیگری بگوید مال من است، در صورتی بایدبه او بدهد كه نشانه های آن را بگوید و یقین پیدا كند كه مال او است، ولی اگر ذكر نشانه ها فقط موجب گمان مالك بودنش باشد، مخیر است كه به او بدهد یا ازدادن به او خودداری نماید.



2578 اگر قیمت چیزی كه پیدا كرده به 6/12 نخود نقره سكه دار برسد، چنانچه اعلان نكند و در مسجد یا جای دیگری كه محل اجتماع مردم است بگذارد و آن چیز از بین برود یا دیگری آن را بردارد، كسی كه آن را پیدا كرده ضامن است.



2579 هرگاه چیزی پیدا كند كه اگر بماند فاسد می شود، باید تا مقداری كه ممكن است آن را نگهدارد، بعد قیمت كند و خودش بردارد یا بفروشد و پولش ر نگهدارد، و احتیاط مستحب آن است كه در فروش آن به خودش یا به دیگری از حاكم شرع، در صورت امكان، اجازه بگیرد و در هر صورت باید تعریف تا یك سال را ادامه دهد تا اگر صاحب آن پیدا شد، پول را به او تسلیم كند و اگر صاحب آن پیدا نشد از طرف او صدقه بدهد، و احتیاط واجب آن است كه برای صدقه دادن از حاكم شرع اجازه بگیرد.



2580 اگر چیزی را كه پیدا كرده موقع وضو گرفتن و نماز خواندن همراه او باشد، در صورتی كه قصدش این باشد كه صاحب آن را پیدا كند، اشكال ندارد.



2581 اگر كفش او را ببرند و كفش دیگری به جای آن بگذارند، چناچه بداند كفشی كه مانده مال كسی است كه كفش او را برده، در صورتی كه از پیدا شدن صاحبش مایوس و یا برایش مشقت داشته باشد، می تواند به جای كفش خودش بردارد.ولی اگر قیمت آن از كفش خودش بیشتر باشد، باید هر وقت صاحب آن پیدا شد زیادی قیمت را به او بدهد، و چنانچه از پیدا شدن او ناامید شود، باید با اجازه حاكم شرع زیادی قیمت را از طرف صاحبش صدقه بدهد، و اگر احتمال دهد كفشی كه مانده،مال كسی نیست كه كفش او را برده، باید با آن معامله مجهول المالك نماید یعنی از صاحبش تفحص كند و چنانچه از پیدا كردن او مایوس شود، از طرف او به فقیر صدقه بدهد.



2582 اگر مالی را كه كمتر از 6/12 نخود نقره سكه دار ارزش دارد پیدا كند و از آن صرف نظر نماید و در مسجد یا جای دیگر بگذارد، چنانچه كسی آن را بردارد، برای او حلال است.